≡ Menu

Dating Site? Waar te beginnen!

Een verkenning van het begrip dating site en het online dating landschap in Nederland.

Een dating site heeft als doelstelling om gelijkgestemde mensen bij elkaar te brengen voor online flirten en het beginnen van een langdurige of kortstondige (online) relatie. Deze algemene beschrijving valt vervolgens tegenwoordig uitelkaar in verschillende type dating sites. De verschillende dating sites die we nu in Nederland kunnen vinden, bespreken we nu hier in dit artikel:

1. Serious dating sites – online matchmaking  voor het vinden van een vaste relatie:

Cupido op bezoek

Een match making site is een dating site die als  doelstelling heeft het bij elkaar brengen van mensen die goed bij elkaar passen voor een langdurige (liefdes) relatie door middel van persoonlijkheidstests . Deze persoonlijkheidstests zijn gebaseerd op wetenschappelijke psychologische beginselen en onderzoek wanneer de matchmaking dating site van goede kwaliteit is. Deze dating sites zijn vooral geschikt voor mensen die een nieuwe liefde zoeken en een vaste, serieuze relatie. De bedrijven die erachter zitten zijn vaak relatiebemiddelingsbureaus onder leiding van vaak een psycholoog of socioloog voor de kwaliteitsbewaking.  Een aantal voorbeelden van bekende koppel c.q. matchmaking sites die in Nederland zeer actief zijn: EliteDating, ParshipRelatieplanet, en Lexa. U kunt een hele lijst van deze sites terugvinden onder onze menu >serious dating< boven aan deze pagina.

De moeite waard om even te vermelden: er zijn ook een aantal dating matchmaking sites die zich vooral richten op het matchen van hoger opgeleiden. In dit opzicht, als u een goede opleiding heeft genoten, kunt u kennis maken met drie uitstekende dating sites op dit gebied: EliteDatingE-Matching en Match4me.  Deze matchmaking sites gaan ervan uit dat voor het hebben van een gelijkwaardige, langdurige en vaste relatie, de genoten opleiding van beide parten een belangrijke rol speelt.

 

2. Casual dating sites – de nieuwe trend in Nederland:

Een spannend avontuurtje

Een casual dating site heeft als doelstelling het koppelen van mensen met dezelfde seksuele voorkeuren en wensen voor het tot stand brengen van kortstondige of langdurige sekscontacten. Casual dating voor een seksdate is een ideale oplossing voor mensen die zich niet willen of kunnen binden, maar niet seksueel gefrustreerd willen zijn. Het uitgangspunt is dan ook van elkaar genieten en genot met elkaar te hebben zonder wederzijdse verplichtingen of vooruitzicht op een vaste relatie. Een casual dating site is ook een oplossing voor iemand die een vaste relatie heeft of getrouwd is en vreemd wil gaan met of zonder de goedkeuring van zijn/haar vaste partner. Vreemdgaan verkennen als een optie is mogelijk met behulp van een casual dating site zoals Victoria Milan. Vele vaste relaties kunnen seksueel doodlopen, het verbreken van de relatie is niet altijd de meest voor de liggende antwoord, zeker als er kinderen in het spel zijn en er geen sprake is van een conflict tussen beide partners. In dit geval kan een casual dating site een goede mogelijkheid zijn om seksuele frustraties te voorkomen en niet een slachtoffer rol te spelen waarbij men met een bittere wrok door het leven gaat en je eigen persoonlijke geluk onrecht aandoet. Los hiervan, kunnen ook koppels zich aanmelden om een iemand te zoeken voor een seksueel avontuurtje. Goede casual dating sites hebben dan ook uitgebreide questionnaire en een matchmaking systeem die  passende sekspartner voorstellen genereert op basis van je achtergrond. Voorbeelden van bekende  casual dating sites in Nederland zijn: Second Love en C-dating.

3. Senior dating sites – online ontmoetingsplaatsen voor 50-plussers:

SeniorenGeluk

De vergrijzing van Nederland is een feit en zal alleen maar toenemen. Op dit moment heeft meer dan 30 % van de Nederlandse bevolking een leeftijd over de vijftig bereikt. De meeste 50-plussers kunnen tegenwoordig bovendien zeer goed met de computer overweg en op het internet hun weg vinden. Recent zijn er dan ook meer en meer dating sites ontwikkeld voor senioren. Deze bieden gezellige ontmoetingsplaatsen voor wat oudere mensen met dezelfde interessen. Daarnaast zijn vele 50plussers ook op zoek naar een serieuze relatie. Een online dating site specifiek voor 50-plussers is dan een zeer effectieve oplossing. Bekende dating sites voor senioren in Nederland zijn Seniorengeluk en 50plusMatch. U kunt ze allemaal terugvinden in onder het menu >senior dating< hier bovenaan de pagina.


4. Niche dating sites:

Er is een daadwerkelijke wildgroei te bespeuren in allerlei niche dating sites. Een niche dating site richt zich op een specifieke doelgroep met specifieke dating wensen. Hierbij de belangrijkste groeiende niches in de dating site segment:

4.1. Gay – Lesbian dating

Vele gays en lesbians voelde zich niet thuis in het traditionele dating segment. Voor homo’s en lesbiennes zijn er vele verschillende dating sites voor handen. De meeste zijn vooral gericht op seks dating, maar er zijn ook dating sites voor gays die minder seksueel expliciet zijn en gericht zijn op het vinden van een serieuze partner. Een voorbeeld in Nederland is Gay-Parship.

4.2. Dating sites gericht op bepaalde geloofsovertuigingen.

Er zijn veel dating sites die zich richten op mensen die als uitgangscriterium nemen om alleen een vaste relatie te zoeken die zelfde geloof of levensovertuiging deelt. Zo zijn er vele verschillende dating sites voor alleen Christenen (Christian Cafe), Joden (JDate) of Moslims.

4.3. Dating sits gericht op een bepaalde etniciteit.

Vele andere dating sites richten zich op singles die als uitgangscriterium hebben om alleen een date te hebben met iemand van dezelfde etniciteit of die als uitgangspunt hebben om alleen mensen van een bepaald land of etniciteit te bevatten. Voorbeelden in Nederland zijn Polish Dating, Russian Women dating, Oekraïne Dating, Chinese dating en Asian dating.

4.4. Dating sites gericht op een bepaalde subcultuur.

Dan hebben we ook nog dating sites die zich vooral richten op mensen die een bepaalde subcultuur vertegenwoordigen. Een concreet voorbeeld hiervan is Gothic dating.

5. Dating sites gericht op vriendschappen en social media.

Niet alle dating sites gaan om het vinden van een nieuwe relatie of de liefde. Er zijn vele dating sites die veel ruimer zijn opgezet en meer een sociale ontmoetingplaats zijn dan direct een matchmaking dienstverlening. Het vinden van vriendschappen of gewoon lekker flirten, staan eigenlijk meer voorop en vaak is er ook een duidelijke integratie met social media. Het woord dating kan kennelijk ruimer worden ingevuld.

6. Virtual Reality Dating

dating in virtual realityEr zijn al vele virtuele werelden online gebouwd, zoals bijvoorbeeld World of Warcraft een zeer beroemd voorbeeld is. In de Verenigde Staten zijn virtuele dating werelden al flink in de maak. Ze bieden ook voice chat aan.  We verwachten dat virtuele dating een sterke trend en een nieuwe stap zal gaan worden in Europa zodra virtual dating ook gemeengoed wordt in Europa. Virtueel daten is potentieel veel effectiever bij het leggen van contact en het maken van de eerste stappen. Voorbeelden van virtual dating sites zijn Weopia en Virtual Date Space. VR dating zal natuurlijk ook een impact hebben op VR sex dating en VR sex in het algemeen. We zullen je zo snel mogelijk laten weten wanneer deze nieuwe trend ook wat meer voeten in aarde krijgt in Nederland: VR-Dating Sites.

Relevante bronnen:

Voor een overzicht van een aantal belangrijke dating sites in de wereld kun je het volgende artikel lezen: comparison dating sites. Tip: voor meer nieuws over dating sites en ook ervaringen van gebruikers van dating sites, kun je de Nederlandse site Dating sites ervaringen bezoeken. Deze site bevat vele goede posts over online dating in Nederland.

Laat ons weten als je informatie mist of opmerkingen hebt. Je kunt deze hieronder plaatsen. Alvast bedankt!

[footer]