≡ Menu

Flirten

Wat is het belang van flirten?

Hoe doe je nu eigenlijk flirten?

Flirten gebeurd vaak spontaan in een gesprek dat je hebt met de ander. Het is een subtiele manier van communiceren die blijk geeft van een zekere interesse voor de ander. Bij flirten wordt er afgestast of er wederzijdse interesse voor elkaar is die zou kan leiden tot een romantische liefde of een avontuurtje. Flirten is een bovendien vorm van aanvoelen of de ander op een bepaalde manier bij je past en tot je aangetrokken voelt. Zeker bij een eerste ontmoeting of date is het flirten een zeer belangrijke vaardigheid aangezien je niet weet of je de ander nog een andere keer zult zien of niet. Wanneer de flirt en het gesprek goed loopt, is de kans groot dat je nummers uitwisselt of het gesprek ergens anders voortzet.

Hoe doe je nu eigenlijk flirten?

De vaardigheid om te kunnen flirten met een vrouw of een man, daar wil vooral elke man wel weet van hebben. Even voor de duidelijk, weten hoe je moet flirten, wil niet niet zeggen dat je weet hoe je het moet doen. Flirten is geen wetenschap dat volgens een vastpatroon onmiddelijk kan worden toepast. Flirten is een vaardigheid en spel dat je leert door het te doen! Maar, goed, hoe doe je het dan precies? Hierbij volgen een aantal richtlijen over hoe je flirten mogelijk maakt en kunt flirten.

1. Verwachtingen bijstellen over het flirten.

Verlaag je verwachtingen. Flirten moet leuk zijn, maar het kan alleen leuk zijn wanneer je het niet te serious neemt. Meestal is het geval dat je gewoon even kort met iemand flirt om vervolgens de persoon nooit meer tegen te komen. Als je altijd verwacht dat het flirten moet leiden tot een date of een huwelijk dan heb je de verkeerde verwachtingen en zul je teleurgesteld worden. Waarschijnlijk zul je ook zeer wanhopig bij de ander overkomen en nooit een slagingskan hebben. Vandaar, ontspan, je bent gewoon aan het flirten en je verwacht helemaal niks daarmee.

2. Wees open en positief.

Als je gesloten en introvert bent en dit uitstraalt, dan heb je weinig kans op een flirt. Het is belangrijk om positieve signalen te geven in de vorm van je lichaamstaal, je lichaam en je ontspannen en vriendelijke houding tot de ander. Je moet vertrouwelijk overkomen met zelfvertrouwen. Ontspan en wees niet nerveus, wees open om een flirt mogelijk te maken tussen jouw en de andere persoon.

3. Begin gewoon een gesprek.

Begin gewoon een gesprek met de andere persoon waarvoor je interesse hebt. Als je de andere persoon niet kent, kun je altijd een gesprek open met een excuus of zodra je een passende gelegenheid ziet. Wat je zegt is niet zo belangrijk. Bijvoorbeeld wanneer je in een disco bent en het is zeer druk, dan kun je gewoon zeggen: ‘Tjonge, wat een drukte vandaag hier, vind je niet?’. Je hoeft niet een antwoord te krijgen, je zoekt gewoon naar een mogelijkheid om een gesprek te beginnen. Als de andere persoon niet antwoordt of geen interesse toont voor een gesprek, dan probeer je het nog eens of je laat het gewoon zitten. Wees ontspannen, doe het niet uit een presatiebehoefte of het verkrijgen van een resultaat, zie het als een spel. Trouwens, als een richtlijn, wanneer je een gesprek begint, begin dan niet meteen te persoonlijk. Praat over iets over de omgeving, de muziek, de omstandigheden.  Praat niet te veel over jezelf en stel niet te persoonlijke vragen aan de ander. Dat komt later, wanneer het ijs is gebroken en het gesprek een beetje loopt.

4. Voortgang

Wanneer het gesprek verder gaat zorg ervoor dat je informatie over jezelf deelt op een wederzijdse manier. Het gesprek en het delen van je info moet geen monoloog zijn, maar van beide kanten komen. Deel de informatie over jezelf geleidelijk uit in het gesprek in de mate dat de ander informatie over zichzelf met jouw deelt. Beiden in het gesprek moeten zich geleidelijk voor elkaar openen. Zorg dat de ander aan de beurt komt in het gesprek. Ieder keer wanneer de ander informatie over zichzelf deelt, deel dan gelijkaardige informatie over jouw met hem of haar. Misschien kun je er iets extra persoonlijks er dan boven op gooien, zodat je laat zien dat je jezelf voor hem of haar opent. Deel in ieder geval niet te snel te veel informatie over jezelf en geef niet de ander het gevoel dat je hem of haar uitvraagt. In dit spel zal flirten mogelijk worden.

5. Lees lichaamstaal bij het flirten!

Is de andere persoon gesloten. Toont de andere persoon eigenlijk wel interesse voor je in een gesprek? Vanaf het moment dat je iemand tegenkomt waarmee je zou willen flirten, moet je beginnen met het aflezen van de lichaamstaal van de ander. Lichaamstaal is vaak de beste manier om te zien of de ander eigenlijk wel interesse voor je heeft. Pas op, het is gemakkelijk om iemands lichaamstaal verkeerd op te vatten, dus doe het rustig aan en reageer niet meteen op de eerste signaal. Wacht op andere signalen die jouw beoordeling bevestigen.

6. Oogcontact bij het flirten.

Zorg ervoor dat je contact maakt met de ogen, kijk in haar of zijn ogen, maar niet te lang. Lach met je ogen en staar niet naar de ander. Geef de ander een korte blik waar jullie ogen direct contact maken, lach met je ogen en dan langzaam draai je blik weer weg. Wanneer je weer dan vervolgens weer terug kijkt en je merkt dat de ander ook weer oogcontact zoekt, dan weet je dat de ander open staat voor wederzijds flirten.

7. Aandacht bij het flirten.

Geef de ander volledige aandacht bij het flirten. Luister aandachtig naar wat de ander te zeggen heeft, lach om zijn/haar verhalen en wees niet afgeleid door je omgeving. Het is heel belangrijk dat je interesse toont en toegeweide aandacht geeft aan wat de ander te zeggen heeft, dan om interresant voor de ander te lijken. Een goede luisteraar is veel meer successvoll bij het flirten dan iemand die grappig is en snel afgeleid is door anderen of de omgeving.

8. Gebruik lichaamstaal bij het flirten.

Gebruik je lichaamstaal om aan te geven dat je romantische intensies hebt voor de ander. Wanneer alles goed veroopt en je zou graag de ‘aanraak’ barriere willen doorbreken dan kun je heel kort haar of zijn arm kort aanraken wanneer je aan het praten bent. Je kunt ook meer assertief zijn door een hand vast te pakken. Bij het voorzichtig aanraken van de ander kun je de persoonlijke ruimte van de ander breken en meer en meer intiem met de ander worden. Zorg ervoor dat je handen warm zijn! Een koude hand kan de verkeerde onbewuwste associaties te weeg brengen bij de ander. Verleiding en het versieren van de ander heeft alles te maken met warmte en vertrouwen. Wees voorzichtig bij het aanraken van een vrouw en het doorbreken van haar persoonlijke ruimte. Lees de situatie goed af en wanneer je gemixde signalen terugkrijgt dan ga niet verder.

9. Hoe verder?

In de meeste gevallen is het flirten gewoon leuk en onschuldig. Meestal gaat het niet verder en komt er niks van. Toch, kan het zeker gebeuren dat je iemand ontmoet waarbij het flirten leidt tot een goede klik en tot het gevoel dat je de ander weer wilt zien. Uiteindelijk is het flirten een onschuldige verleidingsritueel om een vriend of vriendin te krijgen. Wie weet leidt de flirt tot een romantische liefde of misschien wel een gezellige eerste date of een lekkere seksdate. Vandaar, voelt alles goed aan, dan vraag om de telefoonnummer van de ander of gewaagder, maak een afspraakje met hem of haar. Mocht de ander niet verder willen gaan en geen telefoonnummer willen uitwisselen en je voorstel afslaan… jammer dan, er zijn genoeg andere mannen en vrouwen waarmee je kunt flirten.

Relevante artikels:

Vrouwen versieren

Dating en afspraakjes

[footer]