≡ Menu

Behoefte aan transparantie en bezwaren over dating sites

De kwaliteitscriteria voor goede en problemen met dating sites:

dating sites

Behoefte aan transparantie!

 

Dit artikel gaat over bezwaren en problemen die men kan hebben aangaande dating sites. We kunnen de volgende bezwaren kunnen aandragen met betrekking tot het gebruik van dating sites. Deze moeten kritisch worden bekeken ook met het zicht op de criteria waaraan betrouwbare en goede dating sites aan moeten voldoen. Dit artikel is dus verstandig leesmateriaal voor mensen die van plan zijn om dating sites te gebruiken en dating sites eigenaars.

Hierbij volgt een beschrijving van de belangrijkste problemen en bewaren aangaande dating sites en bijbehorende kwaliteitscriteria voor dating sites:

1. Bezwaren m.b.t. intransparantie aangaande gebruikersprofielen van dating sites.

Vele dating sites handelen niet eerlijk als het gaat om profielen van de leden. Vele online profielen van afzonderlijke leden van vele dating sites zijn niet meer actief. Deze passieve leden hebben maanden of misschien wel aan jaar geleden voor het laatst aangemeld. Het is niet eerlijk om deze profielen te gebruiken in statistieken, het zou helemaal vals zijn als ze deze profielen onrecht matig zouden manipuleren, bijvoorbeeld door deze profielen te presenteren als actief. Goede en betrouwbare dating sites zal dus transparant en eerlijk zijn met betrekking tot het aantal gebruikersprofielen deze in hun database hebben. Een eerlijke en accurate weergave van de aantal geregistreerde leden en respectieve gender verhouding is iets waar een gebruiker naar moet zoeken en een dating site eigenaar naar moet streven. Iets wat zeker daarbij zou helpen is o.a. om alleen profielen toe te staan met namen. We zien vaak dat onder de vlag van anonimiteit automatisch een gebruikersnaam wordt toegekend door het systeem wanneer een nieuw lid geen gebruikersnaam ingeeft of veranderd. Dit geeft geen geloofwaardig gevoel. Vooral wanneer men een bericht ontvangt met de mededeling dat lid UX5630 een bericht naar mij heeft gestuurd. Dus, let als gebruiker hierop als u een dating site gaat bezoeken en testen.

Een ander probleem met gebruikersprofielen is dat er mensen zijn en soms zelf een date site medewerkers nep profielen aanmaken om mensen te lokken voor een premium lidmaatschap of te gebruiken voor advertentie doeleinden, voor bijvoorbeeld andere website of zelfs escort services. Het is dus belangrijk dat dating sites profielen handmatig goedkeuren en nachecken om alle rotte appels eruit te halen, naast het feit dat ze zelf garanderen geen gebruik te maken van nep profielen. Voorbeelden van dating sites die gebruik maakten van nep profielen zijn Yahoo personals en Match.com. Een aanverwant probleem hierbij is dat vele profielen in algemene dating sites niet altijd correcte informatie bevat. Een veel voorkomend probleem was dat bijvoorbeeld getrouwde mannen zich presenteren als single. Gelukkig is dit minder een probleem tegenwoordig doordat er nu specifieke niche dating sites zijn gebouwd, zoals casual dating sites en seks dating sites waarbij deze mensen beter aan hun trekken komen. Het opzetten van nep profielen door leden is toch een doodlopende strategie, en komt steeds minder voor maar moet desalniettemin worden gecontroleerd door de eigenaars van dating sites door het handmatig controleren van elke profiel.

In het verlengde van deze problematiek van gebruikersprofielen bij dating sites moet men ook de seks ratio van de gebruikersprofielen tussen man en vrouw in ogenschouw nemen. Wanneer een dating site niet transparant is met haar gebruikersprofielen en deze niet handmatig controleert kunnen we er ook niet van zeker zijn dat de aangegeven seks ratio correct is zeker in het licht van de verschillende leeftijdscategorieën. Het kan best zo zijn dat dating site X meer vrouwen dan mannen heeft. Nader bekeken, zou het best zo kunnen zijn dat 80 % van de vrouwen over vijfendertig jaar is, terwijl 50 % van de ingeschreven mannen bij dating site x onder de 35 is. Vandaar een goede en betrouwbare dating site zal accurate en eerlijke statistische informatie verschaffen over haar ledendatabase en duidelijke regels hebben over het gebruik en de algemene management van de profielen van haar leden.

2. Bezwaren m.b.t. de proef versies van dating sites.

De meeste dating sites zijn in feite niet gratis. De proefversies van dating sites zijn de gratis lidmaatschappen die helaas vaak zeer gebrekkige functionaliteit bieden en nauwelijks een gratis lidmaatschap kunnen worden genoemd. Het zou meer eerlijker zijn als dating sites met een betalend lidmaatschap gebruikers de mogelijkheid zou bieden om de volledige functionaliteit van de dating site voor een aantal dagen gratis aan te bieden. Gelukkig bieden de gratis lidmaatschappen wel een kijkje in de keuken, maar een echte proefrit is het niet. Aangezien de kosten van een lidmaatschap niet altijd laag zijn, is het meer correct om de volledige functionaliteit eerst goed te testen alvorens geld te investeren in de dienstverlening van de respectieve dating site. Dit zou ook het aantal klachten van ontevreden gebruikers doen afnemen en de merknaam van de respectieve dating site ten goede komen. Voor betalende leden van dating sites is het vaak niet duidelijk of een mogelijke partner een volledig lidmaatschap heeft en als zodanig kan reageren. Het reageren op berichten van mogelijke partners vereist meestal een betalend lidmaatschap. Gelukkig zijn er verschillende dating sites die het toestaan aan niet betalende leden om te reageren, maar dit vereist meer transparantie van alle respectieve dating sites en is iets dat gebruikers van dating sites moeten controleren voordat ze een zogenaamde premium lidmaatschap afnemen. Daarom, is het altijd aan te raden om je in te schrijven als een gratis lid bij verschillende dating sites voordat je beslist een keuze te maken voor een premium lidmaatschap bij de dating site van je keuze.

3. Bezwaren m.b.t. intransparente betalingsmethoden van dating sites.

Met betrekking tot betalingen moet men ook even goed oppassen. Vooral die dating sites die meteen vragen voor je credit card informatie wanneer je je inschrijft  voor een gratis proefperiode.  Het kan makkelijk gebeuren dat deze proefperiode automatisch wordt omgezet in een betalend lidmaatschap ongeacht of de gebruiker zijn proefperiode wel of niet heeft benut. Wees er zeker van dat je in dat geval op tijd aangeeft dat je niet wil gebruikmaken van de betreffende dating site dienstverlening of nog beter, geef niet je credit card gegevens op en laat die site maar links liggen. In het verlengde daarvan ook wanneer je voor een betaald lidmaatschap hebt gekozen, zorg er voor dat je altijd op tijd de lidmaatschap opzegt wanneer je geen gebruik meer wilt maken van de betreffende dating site. Het komt vaak voor dat de credit card die je hebt opgegeven automatisch weer voor een nieuw abonnement wordt afgeschreven. Dus, zorg ervoor dat je ook betaalde lidmaatschappen op tijd afzegt. Het is dus ook hier goed opletten en de eigenaars van dating sites worden hierbij opgeroepen om hierover transparante en correcte informatie te verstrekken. Veel correcter zou zijn om automatisch voor het verstrekken van het lidmaatschap een email uit te zenden waarbij gevraagd wordt om feedback en of men nog gebruik wil maken voor de online dating dienst. Op basis van toestemming en bevestiging wordt dan het lidmaatschap bij de betreffende dating site verlengd. We hopen dat deze praktijk meer en meer gemeengoed gaat worden.

CONCLUSIE  – kwaliteitscriteria voor goede dating sites & een advies.

De bovengenoemde bezwaren en kanttekeningen over dating websites en online dating laat zich formuleren in het volgende sleutelwoord: transparantie. Goede dating sites zullen transparant en eerlijk met de volgend zaken zijn en kunnen als kwaliteitscriteria worden beschouwd: transparantie met betrekking tot voorwaarden voor een proefperiode of gratis lidmaatschap bij een dating site. Transparantie in betalingsprocedures over lidmaatschappen bij een dating site. Transparantie met betrekking tot gebruikersprofielen van dating sites. Deze transparantie zal zich uiten in het verstrekken van accurate en relevante statistieken over de leden van de respectieve dating sites. Idealiter kunnen dating sites met een premium c.q. betalend lidmaatschap ook een gratis proefversie van een aantal dagen ter beschikking kunnen stellen waarbij de volledige functionaliteit kan worden getest. Een alternatief is om een niet goed geld terug garantie verstrekken wanneer een gratis lid een premium lidmaatschap afneemt bij een dating site. Gelukkig zijn er in Nederland al een aantal zeer goede initatieven die de gebruikers van dating sites wil garanderen. De meest relevante is Singles Keurmerk. Dit is een uitstekend initatief en we hopen dat dit keurmerk door meer dating sites in de toekomst wordt omarmd. Het zien van dit Keurkmerk is dus een teken dat u met een professionele dating site te maken heeft. Bovendien, wanneer u in de problemen komt met een dating site dan bent u ook welkom om contact op te nemen met de Singles Keurmerk geschillencommissie. De kosten voor het in behandeling nemen van uw geval bedragen 60 Euro, maar u krijgt deze retour als u in het gelijk wordt gesteld.

Ons advies is om een aantal goede dating sites met elkaar te vergelijken door eerst een gratis lidmaatschap af te sluiten voordat men geld uitgeeft. Voor meer informatie over het begrip dating site en een verkenning van dating sites in Nederland kunt u ons volgende artikel lezen: het Nederlandse landschap van dating sites. Voor twee goede voorbeelden van dating sites die aan alle voorwaarden voldoen kunt u onze recensies lezen over Lexa en Relatieplanet.

Een goede datingplatform zal het mogelijk maken dat mensen genoeg vertrouwen hebben om online te kunnen flirten en een ander te ontmoeten. Heeft u ervaringen of opmerkingen over het gebruik van dating sites. U bent welkom om hieronder een reactie te plaatsen. Alvast bedankt voor uw feedback over dit artikel en uw eigen dating ervaringen.
dating sites

[footer]
Deze criteria zijn opgesteld geworden door .
Post Scriptum: alvast bedankt voor het plaatsen van uw persoonlijke opmerkingen en reacties over het gebruik van dating sites. U kunt trouwens ook de volgende bron raadplegen die informatie verschaft over betaalde lidmaatschappen bij dating sites: Tros Radar. Let wel, het zijn beoordelingen op basis van meestal ontevreden gebruikers. Ontevredenheid bij het gebruik van dating sites kan voorkomen worden door juist deze eisen zoals hierboven gesproken, vaak is ontevredenheid gebaseerd op een misverstand, slechte informatie voorziening van een dating site eigenaar of slechte klantenondersteuning van de dating sites in kwestie. We hopen dat dit artikel over kwaliteitsnormen voor goede dating sites u verder heeft geholpen.