≡ Menu

Liefde en relaties

Liefde of vrijspel?

Welke dating site past bij jouw eigenlijk het best?

Als het gaat over daten en het kiezen van een dating site die bij je past helpt het ook om bewust te zijn van je eigen gedachten over seks en liefde.

Liefde of lust?

In dit artikel volgt een kleine historische schets van liefde, huwelijk en lust met een perspectief op de nieuwe trend in Nederland van online casual dating. We bespreken ook waarom online casual dating sites zoals Victoria Milan opkomen en zullen groeien in het Nederlandse datinglandschap. Bovendien zal dit artikel ook ingaan over waarom iemand wel of niet voor een casual dating site of een traditionele matchmaking site zoals die van eDarlingLexa of E-matching zal kiezen. Het zal jouw ook helpen om te bepalen wat je eigenlijk denkt en waar u eigenlijk staat wanneer je een man of vrouw zoekt om mee te daten.

Is liefde vanzelfsprekend geweest in het verleden?

Als het gaat over dating en dating sites; het ontmoeten van een man of vrouw voor een date gebeurd niet in een vacuum. Het vrij zijn om je partner te kiezen met de onderliggend verwachtingen en veronderstellingen ook niet. Vrijspel in liefde en seks impliceert het vrij zijn van de gangbare regels en normen die het zoeken naar een partner beheersen. Voorheen werd het zoeken naar een levenspartner gedomineerd en opgelegd door de gangbare normen van een gezinshoofd, religie en samenleving. Liefde was in dit opzicht vaak een uitzondering en vrijspel meestal uitgesloten.

Pas vrij recent in de menselijke geschiedenis is liefde pas een hoeksteen geworden voor het ‘stichten’ van een gezin. Een huwelijk werd door de invloeden van de Verlichting en de Romantiek meer en meer op basis van liefde gesmeed in onze westerse samenlevingen. Liefde werd in feite ook de motivatie waarom vooral een vrouw het initiatief kon nemen om een man te benaderen. Van expliciete seksualiteit mocht volgens de gangbare normen geen sprake zijn. Deze normen hebben ook de literatuur en  doorsnee moraal bepaalt en vraagstukken als lust en seks werden niet ter sprake gebracht, dan in een aantal ‘schokkerende’ uitzonderingen en geheime dagboeken over wellust, vreemdgaan en andere erotische gedachten. Door de opkomst van het individualisme werd vrijspel en overspel wel meer denkbaar in de verborgen erotische gedachten en dagboeken. Het erop nahouden van een geheime minnaar of minnares werd meer gangbaar.

Het moge duidelijk zijn dat deze korte schets de gangbare normen betreft zoals die vooral door het Christelijke gedachtengoed in de samenleving zijn geimpregneerd. De samensmelting van liefde en huwelijk is dan ook door de kerk gezegend geworden met haar spelregels.

Vrijspel in de liefde voor de vrouw en het kiezen van een partner is dan ook pas echt gangbaar en mogelijk geworden na de eerste seksuele revolutie in de jaren zeventig.  Dit hing vanzelfsprekend ook weer met een toenemende ontkerkelijking en verzet tegen religieus conservatisme. Onzer inziens is het niet zozeer een revolutie, maar eerder een evolutie aangezien het overgeleverde gedachtengoed omtrent liefde, huwelijk en seksualiteit niet zo maar erodeert. Dit geldt vooral van uit het standpunt van de emancipatie van de vrouw en haar veronderstelde seksuele ontwikkelingsruimte in een samenleving. Het afslaan van de stereotype passieve stigma in onderwerpen als seks, verleiding, huwelijk en vreemdgaan is nog steeds aan een voortdurend aftakelingsproces onderhevig in het vrouwelijke bewustzijn.

Liefde, relatie en seks in het heden

Nu pas recentelijk zien we dat vrouwen het recht eisen om initiatief te nemen en vrijspel te hebben op het gebied van seks, liefde en het ontmoeten van mannen op haar eigen persoonlijke voorwaarden. Het juk van passiviteit en mannelijke dominantie wordt onder meer afgeworpen in televisie series zoals o.a. ‘sex and the city’. Het feit dat dit nu mogelijk is hangt zoals al eerder gezegd nauw samen met de individualisering, secularisering van onze samenleving, emancipatie van de vrouw en de afbrokkelende gedachtengoed omtrent het eeuwige huwelijk en dat seks, liefde en huwelijk samenvallen. Seks wordt meer en meer als een recht gezien dat los staat van liefde en zeker van een huwelijk. Vooral vrouwen hoeven niet meer een man te ontmoeten met de gedachte om de ware liefde te moeten vinden. De gedachte dat liefde en seks samenhangen wordt tegenwoordig meer en meer losgelaten. Een lekker seksdate of het onderhouden van een buitenechtelijke relatie is nu mogelijk. Ook vrouwen kunnen flirten, verleiden en seks hebben met mannen zonder dat ze verliefd hoeven te zijn.

Het is een trend van seksueel hedonisme en de emancipatie van de wellust zonder schuldgevoelens. Vrijspel in het ontmoeten van vrouwen en mannen wil tegenwoordig zeggen dat je vrij bent om je eigen lust te bevredigen met een ander zonder de oude Christelijke veronderstellingen dat je je schuldig moet voelen, dat het vanzelfsprekend is dat je alleen seks na het huwelijk zult hebben en dat je alleen met andere in bed duikt met bijbehorende dwingende gedachte dat het de ware moet zijn waarmee je in het huwelijksbootje moet stappen.

dating voor liefde?

Schuldgevoelens en remmen worden losgelaten op de wellust en de imperatieven met de zegening van onze geseculariseerde en totaal geindivualiseerde, hedonistische samenleving. Casual daten waarbij vrijblijvendheid en de omarming deze gedachten een uitgangspunt zijn, heeft de toekomst. Liefde is niet vanzelfsprekend, de wellust van ons instinct bij mannen en vrouwen wel. Als het gaat om dating sites: ben je op zoek naar een casual date, zoek deze dan iemand online bij C-Dating. Zit je vast in een saaie relatie die je niet zomaar kunt verlaten en je wilt eens een avontuurtje beleven met iemand anders? Bezoek dan eens een vreemdgaan site zoals Victoria Milan of Ashley Madison.

Staat bij jouw de liefde voorop en is dit je kompas voor het toegeven aan je seksuele verlangens, dan is een traditionele matchmaking site meer voor u geschikt zoals die van eDarling.

Wil je gewoon spontaan daten en chatten zonder enige veronderstellingen, bezoek dan Relatieplanet. Wil je met iemand daten met het zelfde opleidingsniveau? Lees dan ons artikel over dating voor hoger opgeleiden.

{ 0 comments… add one }